Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Στίβεν Χόκινγκ: Δεν θα επιβιώσουμε τα επόμενα 1.000 χρόνια


Ο Konstantin Tsiolkovsky (1857–1935) στις αρχές του εικοστού αιώνα οραματίστηκε την μόνιμη εγκατάσταση του ανθρώπου στο διάστημα με τον εποικισμό άλλων πλανητών του Ηλιακού συστήματος, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο ταξιδιών σε μακρινά άστρα για την εκμετάλλευση της ενέργειάς τους, όταν ο δικός μας Ήλιος θα έχει εξαντλήσει τα πυρηνικά του καύσιμα. Την πεποίθησή του ότι το μέλλον του ανθρώπινου είδους βρίσκεται στα αστέρια αποδίδει εύστοχα η φράση του:
“ο πλανήτης μας είναι το λίκνο της ανθρωπότητας, αλλά δεν μένει κανείς στο λίκνο του για όλη του τη ζωή“.
Ο γνωστός αστρονόμος Fred Hoyle στο βιβλίο του “Τα δέκα πρόσωπα του σύμπαντος” (1988) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι περίπου το 2025 (σε 12 χρόνια από τώρα!) θα καταρρεύσει η κοινωνία μας εξαιτίας της ταχύτατης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού. 
Ο Stephen Hawking είναι λίγο πιο αισιόδοξος από τον Hoyle. Θεωρεί όμως πως δεν πρέπει να περιμένουμε  δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι να σβήσει ο Ήλιος μας, αλλά μέσα στην χιλιετία που διανύουμε, για να επιβιώσουμε ως είδος, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη Γη και να εποικίσουμε το διάστημα. 
Ο διαπρεπής θεωρητικός φυσικός προέβλεψε ότι η ανθρωπότητα δεν θα γιορτάσει στη Γη την είσοδο της επόμενης χιλιετίας.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στο Διάστημα για το καλό της ανθρωπότητας. Δεν θα επιβιώσουμε τα επόμενα 1.000 χρόνια δίχως να δραπετεύσουμε από τον εύθραυστο πλανήτη μας» είπε ο βρετανός θεωρητικός φυσικός στην ομιλία που έδωσε στο Regenerative Medicine Institute του ιατρικού κέντρου Cedars-Sinai στο Λος Αντζελες, θεωρώντας πως «αν κατανοήσουμε πως λειτουργεί το Διάστημα, τότε θα μπορούμε να έχουμε τον έλεγχό του κατά κάποιο τρόπο». 
Ουσιαστικά απηύθυνε μια έκκληση για τη συνέχιση της εξερεύνησης του διαστήματος – για χάρη της ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου