Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΤΑΞΗ Α, ΟΜΑΔΑ 3, ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ


 ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ 
   Η αδιαφορία είναι μια άσχημη συνήθεια πολλών ανθρώπων στις μέρες μας, που μας μειώνει σε όλους τους τομείς, είναι μια αρνητική συνέπια της τεχνολογίας και δεν μπορεί να αποτραπεί καθόλου εύκολα.
   
Όσο αυξάνεται η τεχνολογία, τόσο αυξάνεται και η αδιαφορία, που σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και γενικότερα οι συνήθειες που έχουν βάση την τεχνολογία, διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα μας κατά αυτόν τον τρόπο. Η τεχνολογία δεν είναι ένας βλαβερός τομέας, εφόσον κανείς τον μεταχειρίζεται με σωστό τρόπο. Αυτό δεν συμβαίνει με τα παιδιά, διότι όλοι οι γονείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις καταστρεπτικές τους συνέπειες. Επίσης, κατάχρηση γίνεται και από τους <<μεγάλους>>,οι οποίοι -δυστυχώς- αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση προς τα μικρότερα παιδιά Για την επίλυση τέτοιου είδους προβλημάτων χρειάζεται διαρκής ενημέρωση και γνώσεις. Καλό θα είναι να αποφεύγονται και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, διότι δεν έχουμε όφελος από αυτά παρά μόνο ζημία.Αυτό συμβαίνει.μιας και η κοινωνία μας αδιαφορεί παγερά στο να μάθει πως τέτοιου είδους ’’ψυχαγωγία’’ δεν οφελεί εμάς τους ίδιους (όπως θα πιστεύουν εκείνοι που ασχολούνται με το είδος),αλλά απoσκοπεί στην συγκέντρωση χρημάτων για όσους έχουν επενδύσει σ’αυτήν.Για αυτόν το λόγο τα παιχνίδια αυτά μας κάνουν αδιάφορους με τον εξής τρόπο: Επικεντρωνόμαστε σε αυτά και απομονωνόμαστε από τον έξω κόσμο, αδιαφορώντας όπως προαναφέρθηκε, για τις επιπτώσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ταινίες. Και εφόσον το ξεκινήσαμε, δεν σταματάμε να αδιαφορούμε με αποτέλεσμα την εξάρτηση μας από αυτές τις συνήθειες.
   
Επιπλέον,η αδιαφορία μπορεί να προκαλέσει ζημία και σε κοινωνικό επίπεδο, βλάπτωντας έναν λαό. Ένας λαός με αδιαφορία δεν επιθυμεί γνώση και χωρίς γνώση μένει πίσω οικονομικά, ηθικά, πνευματικά.... Είναι καταστροφική η αδιαφορία! Όπως συμβαίνει και στο βιβλίο που διαβάσαμε (Fahrenheit 451-Ray Brandbury), οι άνθρωποι αδιαφορούσαν για την γνώση και έτσι δεν είχαν ελευθερία και μπορούσαν να κάνουν μόνο πράγματα, τα οποία τους επιτρεπόταν, στα οποία ήταν απλοί παθητικοί δέκτες και δεν επιδρούσαν ούτε αντιδρούσαν σε αυτά. Ακόμη, στην ταινία που παρακολουθήσαμε η αδιαφορία των ανθρώπων για το περιβάλλον των AVATAR χτύπησε κόκκινο και δεν τους ενδιέφερε  το τι καταστροφικά αποτελέσματα θα επέφεραν σε εκείνον τον όμορφο πλανήτη.ο οποίος είχε την δυνατότητα να προσφέρει αρκετά στους γήινους δίχως τη χρήση βίας,αλλά με την αξιοποίηση των ικανοτήτων συνεργασίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ των ανθρώπων και των Ναβί.Επιπρόσθετα σκηνές αδιαφορίας εντοπίζονται και στην ταινία ’’V for Vendetta’’ ,τη στιγμή που ο Άνταμ Σάτλερ,κλασσικό δείγμα φασίστα δημαγωγού πολιτικού στα χνάρια του Χίτλερ αναλαμβάνει την εξουσία,κερδίζοντας τις εκλογές με όλα εκείνα τα μέσα που χρησιμοποίησε ο φασισμός για να καταργήσει και το τελευταίο είδος της αστικής δημοκρατίας,αδιαφορώντας με αυτόν τον τρόπο ολοκληρωτικά για τις πραγματικές επιθυμίες του λαού.
   
Οι αρνητικές συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς αγγίζουν και τις διαπροσωπικές σχέσεις.Για παράδειγμα δύο άτομα με στενή σχέση, που αδιαφορεί ο ένας για τον άλλoν, αργά ή γρήγορα θα απομακρυνθούν, διότι δεν μπορεί καμία σχέση να στηριχτεί στην αδιαφορία.Δυστυχώς,αυτή η συμπεριφορά έχει διαλύσει αρκετές οικογένειες ιδιαίτερα στη σημερινή κοινωνία,καθώς κυριαρχεί το πρότυπο του υπερκαταναλωτικού και ματεριαλιστικού ανθρώπου,αδιαφορώντας για τις πνευματικές ασχολίες.
  
Τέλος,η αδιαφορία που διαφημίζεται σε ταινίες και ηλεκτρονικά παιχνίδια μας μειώνει κοινωνικά και πνευματικά. Είναι καταστροφική για μια κοινωνία (κοινωνικό επίπεδο) και για κάθε είδους σχέση (ατομικό επίπεδο) και είναι δύσκολο να αποτραπεί, γιατί είναι δικαίωμα του καθενός να αδιαφορεί και δεν μπορούμε να του επιβάλουμε το αντίθετο,παρά μόνο να τον ενημερώσουμε και να τον ευαισθητοποιήσουμε για τις συνέπειες αυτής της πράξης.

Καραμιχαήλ Κωνσταντίνος, Νίτσα Ρεμίντα, Σκαρλάτος Ιωάννης, Τρύπκης Δημήτριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου